Radiocontact met de Zuidpool

Dinsdag 11 mei om 14u30 namen de leerlingen van 2 LAT1 optie STEM contact met Duitse wetenschappers op de zuidpoolbasis Neumayer-III. Dit contact werd aangevraagd en gerealiseerd door UBA sectie OST (radioamateurs sectie Oostende). Om de straalverbinding te realiseren moest er ‘gekaatst’ worden op een geostationaire satelliet (QO-100 ; Es’hail-2) op 36 000 km afstand van ons en van de zuidpoolbasis. 

Via dit radiocontact konden de leerlingen de vragen stellen die ze in de les aardrijkskunde bedachten en in de les Engels vertaalden. Theresa en Linda, twee vriendelijke wetenschappers aan de andere kant van de ‘lijn’, beantwoordden deze vragen uitgebreid. 

De leerlingen konden daarna in de lessen Engels en aardrijkskunde terug aan de slag met deze antwoorden. 

 

De leerlingen vonden het een leerrijke en leuke ervaring en zullen deze praktijk van de radiogolven niet snel vergeten. Misschien zijn er wel enkele toekomstige radioamateurs getriggerd. Ook heel fier op hun voorbeeldige gedrag gedurende deze Q & A. Zo hebben we het graag in SIGO.

 

Er zijn voor dit event heel wat mensen te bedanken. Lieven Hollevoet (papa van Jesper) bracht de mogelijkheid aan en zorgde samen met de andere vrijwilligers van UBA sectie OST voor de verbinding. Theresa en Linda deelden hun expertise, Jesper Hollevoet (2 Lat1) deed een deskundige uiteenzetting over radiogolven in de les vooraf, de betrokken collega’s aardrijkskunde en Engels werkten in hun les aan de vragen en Kurt & Dries (SIGO) verzorgden de logistiek. Bedankt hiervoor!

 

73  (‘met vriendelijke groeten’ onder radioamateurs)