NIEUWS

Infosessie SIGO

Tijdens volgende infomomenten over ons aanbod voor het schooljaar 2023-2024 bent u welkom:

Op onze pagina met ons aanbod vindt u de lessentabellen per richting terug.

Graag via de boekingspagina uw aanwezigheid op een infomoment bevestigen.

Rondleiding op SIGO

 • Infodag in Eernegem op zaterdag 11 maart 2023
 • Infodag in Gistel op 22 april 2023

U krijgt indien gewenst een persoonlijke rondleiding op onze school en ontvangt alle nodige informatie. U kunt ook vragen stellen en als u dat wenst, inschrijven.

Reserveer op de boekingspagina alvast een persoonlijke rondleiding.

Eerstejaars springen het schooljaar in!

SIGO SPRINGT, de nieuwe slogan van SIGO kwam in september als het ware tot leven. Onze startende eerstejaars en huidige leerlingen werden verrast met een krijttekening op de muur. De eerstes mochten deze zelf inkleuren tijdens de onthaalavonden tot een kleurrijk geheel.
Ook poseren stond op het programma en voor de krijttekening werd hun eerste echte klasfoto genomen.

Al springend uiteraard, met keiveel enthousiasme!
#sigospringt

Radiocontact met de Zuidpool

Dinsdag 11 mei om 14u30 namen de leerlingen van 2 LAT1 optie STEM contact met Duitse wetenschappers op de zuidpoolbasis Neumayer-III. Dit contact werd aangevraagd en gerealiseerd door UBA sectie OST (radioamateurs sectie Oostende). Om de straalverbinding te realiseren moest er ‘gekaatst’ worden op een geostationaire satelliet (QO-100 ; Es’hail-2) op 36 000 km afstand van ons en van de zuidpoolbasis. 

Via dit radiocontact konden de leerlingen de vragen stellen die ze in de les aardrijkskunde bedachten en in de les Engels vertaalden. Theresa en Linda, twee vriendelijke wetenschappers aan de andere kant van de ‘lijn’, beantwoordden deze vragen uitgebreid. 

De leerlingen konden daarna in de lessen Engels en aardrijkskunde terug aan de slag met deze antwoorden. 

 

De leerlingen vonden het een leerrijke en leuke ervaring en zullen deze praktijk van de radiogolven niet snel vergeten. Misschien zijn er wel enkele toekomstige radioamateurs getriggerd. Ook heel fier op hun voorbeeldige gedrag gedurende deze Q & A. Zo hebben we het graag in SIGO.

 

Er zijn voor dit event heel wat mensen te bedanken. Lieven Hollevoet (papa van Jesper) bracht de mogelijkheid aan en zorgde samen met de andere vrijwilligers van UBA sectie OST voor de verbinding. Theresa en Linda deelden hun expertise, Jesper Hollevoet (2 Lat1) deed een deskundige uiteenzetting over radiogolven in de les vooraf, de betrokken collega’s aardrijkskunde en Engels werkten in hun les aan de vragen en Kurt & Dries (SIGO) verzorgden de logistiek. Bedankt hiervoor!

 

73  (‘met vriendelijke groeten’ onder radioamateurs)

  

 

Nieuwe richtingen in SIGO Gistel

Vanaf schooljaar 2021-2022 biedt het Sint-Godelievecollege twee nieuwe richtingen aan naar aanleiding van de onderwijshervorming. Deze richtingen starten in september 2021.

Maatschappij en Welzijnswetenschappen, een richting met de finaliteit Doorstroming.

Maatschappij en Welzijn, een richting met de dubbele finaliteit Doorstroming/Arbeidsmarkt.

Info en toelichting is te vinden op de website.

              

Startschot van SIGO Springt

Het startschot van de SIGO Springt-campagne is gegeven. Een andere manier van informeren en de school op de kaart zetten, dat is waar de directie van het Sint-Godelievecollege een handige oplossing voor heeft gevonden. Leerlingen van het eerste jaar in Gistel en in Eernegem staan model voor de SIGO Springt-campagne.

Zij waagden de sprong om naar SIGO te komen en dagen op deze manier toekomstige leerlingen uit om hetzelfde te doen. De spandoeken staan sinds kort verspreid langs de straten in de streek.

Het volledige artikel is hier te lezen.

Schitterend inspectierapport

Op 10 december kregen we inspectiebezoek, weliswaar online. De inspectie noemt het een ondersteunend bezoek, waarbij er geen juridische uitspraak gedaan wordt.

De thema’s die bekeken werden, zijn innovatie en kwaliteitszorg.

We kregen het verslag binnen. De inspectie was onder de indruk van het enthousiasme van het SIGO-team. Het verslag vermeldt enkel sterke punten, geen verbeterpunten. Enkele citaten:

 • De school lanceert veranderingen om het leren en onderwijzen te verbeteren. Het vernieuwde evaluatiebeleid is hiervan een duidelijk voorbeeld.
 • Samenwerking en expertisedeling maken deel uit de schoolcultuur.
 • De school evalueert op systematische basis haar werking.
 • De school realiseert het cyclische karakter van haar kwaliteitszorg.
 • In de school heerst een kwaliteitscultuur waaraan alle teamleden en de school als organisatie een constructieve bijdrage leveren.

We zijn zeer tevreden met dit resultaat.

Dit betekent weliswaar niet dat we op onze lauweren zullen rusten. Ontwikkelen van kwaliteit is een “never ending story”. Blijven groeien in professionaliteit blijft dan ook onze betrachting.

Trots op SIGO en het SIGO-team!

Het volledige verslag kun je hier raadplegen.

Samen zijn we SIGO!

Wij in SIGO geloven dat we onze leerlingen alle kansen moeten kunnen geven. Dit is sowieso één van onze ankerpunten en gedurende de coronaperiode zijn we hier nog meer mee bezig. We zetten in op onze leerlingen en hoe zij onderwijs kunnen beleven.

Dit doen we op allerhande manieren:

 • Livestreamen van lessen voor leerlingen die thuis zitten in quarantaine.
 • LO-les wordt vervangen door een wandeling, een sportquiz of het geven van EHBO-theorie.
 • Boeken worden thuis geleverd bij leerlingen die even niet naar school kunnen komen.
 • Leerkrachten worden bijgeschoold om goed met livestream, webcam en dergelijke te leren omgaan..

#samenzijnwesigo #corona #zorgenvoorelkaar

Leerlingenraad 2020-2021

Hier zijn ze dan: de enthousiastelingen die onze leerlingenraad dit schooljaar zullen vorm geven!
Energiek, heel veel ideeën en vol goesting beginnen ze aan hun avontuur. We wensen hen veel succes, jullie ook? 😉
Bedankt aan de Vlaamse Scholierenkoepel voor de goede ondersteuning!

Nieuwe leskeuken in SIGO Eernegem

In SIGO Eernegem werd de leskeuken deze zomer onder handen genomen. Wat een metamorfose!

In oktober werd er voor de eerste keer gekookt door de leerlingen! Leerlingen en leerkrachten zijn zeer tevreden over het resultaat! Dat worden alleen maar mooie EN lekkere gerechten.
#spannend #nieuwekeuken #veelwerk #mooiresultaat

Een vraag over de school? Over het aanbod?

Info over de aangeboden richtingen van 1 tot 6 en over de keuzes in het eerste jaar vindt u onder de knop “Aanbod“.

Wat typisch is aan Sigo vindt u onder “Dit is SIGO“. Praktische informatie leest u onder “SIGO praktisch“.

Wenst u meer informatie? Stel gerust uw vraag aan koen.neuvroen@sigo.be (voor Eernegem)
of aan directeur@sigo.be (voor Gistel).
De directie neemt dan contact met u op.

Bent u niet in de mogelijkheid om digitaal in te schrijven, kunt u telefonisch contact opnemen met de school: 059 27 08 80.

Prijs voor keuzevak Communicatie

Vorig jaar communiceerden de leerlingen van het eerste jaar in het keuzevak communicatie met een Italiaanse school. Samen verfilmden ze een verhaaltje van ‘le petit Nicolas’. Ze werden hiervoor door eTwinning beloond met een nationaal en Europees label. Ondertussen staan deze eerstejaars enthousiast klaar om te beginnen communiceren met een Roemeense school!

 

Rust brengen bij de leerling – Mindfulness als vak

Dit jaar organiseert onze school voor het eerst het keuzeseminarie mindfulness en aandachtstraining voor leerlingen van het zesde jaar. Het seminarie bevat een theoretisch gedeelte en een praktisch gedeelte waarbij leerlingen leren om hun aandacht te filteren en te focussen. De voordelen hiervan zijn dat leerlingen leren omgaan met angst of stress op een andere manier. Op dit moment is de eerste groep aan de beurt, na de kerstvakantie is het de beurt aan de tweede groep leerlingen.

Deze eerste groep en de leerkrachten van het seminarie werden geïnterviewd door de Krant van West-Vlaanderen. Je leest het volledige artikel hier.

Lego League & STEM

Op de dag van de wetenschap (24/11) deden we met een fijne selectie leerlingen STEM van het 2de jaar, samen met nog 39 andere scholen, mee aan de First Lego League regiofinale, georganiseerd door Vives Kortrijk.
Zowel in de voorbereiding als op de wedstrijddag zelf toonden leerlingen zich van hun beste STEM-kant. Ze legden hun innovatieve antidiefstalplan uit in een presentatie voor een jury, bespraken ook de bouw van hun robot en de gebruikte codes. Ze scoorden bij hun 2de poging op de mat met ‘missies’ een heuse monsterscore. Dit alles zorgt ervoor dat ze op de 2de plaats eindigden en bijgevolg zijn we met dit #teamSIGO rechtstreeks geselecteerd voor de Beneluxfinale eind januari in Nederland. Dank aan de organisatie, onze SIGO-helden, aanwezige supporters en sympathisanten thuis.

Sfeerbeelden First Lego League SIGO

Zichtbaarheidsactie van SafetIGO

De herfst is in het land, dagen worden sneller donker. Zichtbaar zijn in het verkeer is daarom belangrijk, zeker als je met de fiets rijdt. Op SIGO zorgt de werkgroep SafetIGO ervoor dat leerlingen bewust leren omgaan met oa. het verkeer en veilig fietsgedrag. Hun eerste zichtbaarheidsactie zorgde voor een aandachtsmoment. Leerlingen die naar school kwamen met fluo werden beloond. SafetIGO plant nog acties om leerlingen meer te sensibiliseren.

 

Prijs voor vak Media

Het vak Media verzilvert de nominatie van de M-award voor Schoolproject, een prijs uitgereikt door Mediawijs. Mediawijs is het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid. De leerkrachten van het vak namen de M-award trots en met veel plezier mee naar SIGO.

In het vak media stimuleren we namelijk verantwoord mediagedrag bij leerlingen via projectwerk en een positieve insteek. Via mediawijze thema’s gaan leerlingen aan het werk met nieuwe media. Het vak wordt gegeven door een multidisciplinair leerkrachtenteam met als motto ‘The sky is the limit!’.

Oceanen voor morgen

Kijk hoe onze leerlingen van 1B en BVL mee het startschot gaven van het milieuproject ‘Oceanen voor morgen’ van het Katholiek Onderwijs Oostende-Middelkerke.