NIEUWS

Rust brengen bij de leerling – Mindfullness als vak

Dit jaar organiseert onze school voor het eerst het keuzeseminarie mindfullness en aandachtstraining voor leerlingen van het zesde jaar. Het seminarie bevat een theoretisch gedeelte en een praktisch gedeelte waarbij leerlingen leren om hun aandacht te filteren en te focussen. De voordelen hiervan zijn dat leerlingen leren omgaan met angst of stress op een andere manier. Op dit moment is de eerste groep aan de beurt, na de kerstvakantie is het de beurt aan de tweede groep leerlingen.

Deze eerste groep en de leerkrachten van het seminarie werden geïnterviewd door de Krant van West-Vlaanderen. Je leest het volledige artikel hier.

Op de dag van de wetenschap (24/11) deden we met een fijne selectie leerlingen STEM van het 2de jaar, samen met nog 39 andere scholen, mee aan de First Lego League regiofinale, georganiseerd door Vives Kortrijk.
Zowel in de voorbereiding als op de wedstrijddag zelf toonden leerlingen zich van hun beste STEM-kant. Ze legden hun innovatieve antidiefstalplan uit in een presentatie voor een jury, bespraken ook de bouw van hun robot en de gebruikte codes. Ze scoorden bij hun 2de poging op de mat met ‘missies’ een heuse monsterscore. Dit alles zorgt ervoor dat ze op de 2de plaats eindigden en bijgevolg zijn we met dit #teamSIGO rechtstreeks geselecteerd voor de Beneluxfinale eind januari in Nederland. Dank aan de organisatie, onze SIGO-helden, aanwezige supporters en sympathisanten thuis.

Een filmpje met enkele sfeerbeelden. Lego_STEM

Zichtbaarheidsactie van Safetigo

De herfst is in het land, dagen worden sneller donker. Zichtbaar zijn in het verkeer is daarom belangrijk, zeker als je met de fiets rijdt. Op SIGO zorgt de werkgroep Safetigo ervoor dat leerlingen bewust leren omgaan met oa. het verkeer en veilig fietsgedrag. Hun eerste zichtbaarheidsactie zorgde voor een aandachtsmoment. Leerlingen die naar school kwamen met fluo werden beloond. Safetigo plant nog acties om leerlingen meer te sensibiliseren.

 

Prijs voor vak Media

Het vak Media verzilvert de nominatie van de M-award voor Schoolproject, een prijs uitgereikt door Mediawijs. Mediawijs is het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid. De leerkrachten van het vak namen de M-award trots en met veel plezier mee naar SIGO.

In het vak media stimuleren we namelijk verantwoord mediagedrag bij leerlingen via projectwerk en een positieve insteek. Via mediawijze thema’s gaan leerlingen aan het werk met nieuwe media. Het vak wordt gegeven door een multidisciplinair leerkrachtenteam met als motto ‘The sky is the limit!’.

Oceanen voor morgen

Kijk hoe onze leerlingen van 1B en BVL mee het startschot gaven van het milieuproject ‘Oceanen voor morgen’ van het Katholiek Onderwijs Oostende-Middelkerke.

Boekenlijsten 2019-2020

Klik hier om de boekenlijsten van komend schooljaar 2019-2020 te downloaden.

Rode Neuzen Kick Off

Nieuwe leerlingen onthaalnamiddag augustus 2019

In Eernegem: dinsdag 27 augustus om 17.00 uur

In Gistel

  • Eerste jaar Algemene basisvorming: woensdag 28 augustus om 17.00 uur
  • Eerste jaar Algemene vorming Latijn: woensdag 28 augustus om 17.00 uur
  • Eerste jaar Algemene vorming XU en XS: donderdag 29 augustus om 17.00 uur
  • Nieuwe leerlingen tweede tot zesde jaar: donderdag 29 augustus om 16.00 uur

Infodag Gistel en inschrijvingen

Kom je langs op onze infodag in Gistel?

Zaterdag 27 april,
9.30 – 12 uur en 13.30 – 16 uur

SIGO op VTM

Q-music op SIGO


Klik op deze afbeelding voor meer informatie

Project burgerzin

Op 18 oktober was het weer zover… De tweedejaars hadden naar jaarlijkse gewoonte hun project burgerzin. Per klas richtten ze politieke partijen op met ideeën om het leven op SIGO nog beter te maken. De politieke programma’s werden aan de klasgenoten voorgesteld en na de speeltijd werden er heuse verkiezingen georganiseerd met alles erop en eraan. Sommige leerlingen waren erg fier om te mogen stemmen!

Werken aan oprit SIGO Gistel

Bij de onthaaldagen of bij de boekenverkoop in Gistel kunt u hinder ondervinden door de werken aan de oprit. We willen daarom uw aandacht vragen voor een aantal zaken.

Meer info

Olympiadeschool

SIGO behaalt opnieuw de titel Olympiadeschool Wetenschappen en dit voor de periode 2018-2020! Deze titel wordt slechts aan een beperkt aantal scholen uitgereikt. De school behaalde deze titel ook voor de periode 2015-2017. Op zondag 27 mei 2018 ontvangt de school het bijhorende embleem.

 

Buitenlesdag

Op maandag 23 april was actrice Veerle Malschaert te gast op SIGO. Ze kwam er de buitenlesdag promoten en ging hiervoor aan de slag met leerlingen in onze nieuwe buitenklas. Zie ook de reportage op FOCUS|WTV: www.focus-wtv.be/video/comédienne-promoot-buitenlesdag.

Latijn-olympiade

De klas 5 Latijn – Moderne Talen en 5 Latijn – Wiskunde is dit schooljaar opnieuw laureaat van de Latijn-olympiade. Sedert het begin van de Latijn-olympiade in 1994 is de school al voor de twaalfde maal laureaat. Zonder meer een prachtige prestatie.

Olympiades

De school nam met 5 leerlingen deel aan de tweede ronde van de chemie-olympiade. Hiervan wist één leerling zich te plaatsen voor de finale.  Hiermee heeft de school voor het tweede jaar op rij een finalist voor de chemie-olympiade!